Tandimplantat: En guide om behandling och kostnader

08 maj 2023 Maja Bergman Lindberg

Tandimplantat är ett populärt behandlingsalternativ för att ersätta en eller flera saknade tänder. Det är en permanent lösning som ger en naturlig känsla och utseende, och kan förbättra både tuggfunktion och självförtroende hos patienten. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på tandimplantat, hur det fungerar och vad du kan förvänta dig under behandlingen.

Hur fungerar tandimplantat?

Ett tandimplantat är en liten skruvformad struktur som placeras i käkbenet där den saknade tanden tidigare satt. Implantatet fungerar som en konstgjord tandrot och ger stöd åt den konstgjorda tandkronan som fästs på toppen av implantatet. Kronan är den synliga delen av tanden som liknar en naturlig tand och kan anpassas för att matcha färgen och formen på dina befintliga tänder. För att få ett tandimplantat krävs en omfattande undersökning av munhålan och käken för att bedöma området där implantatet ska placeras. Röntgenbilder och datortomografi kan användas för att få en noggrann bild av käkbenets struktur. Om det finns tillräckligt med ben för att stödja implantatet kan proceduren fortsätta.

tandimplantat

Behandlingsprocessen för tandimplantat

En tandimplantatsbehandling består av flera steg, och därför kan det ta flera månader att slutföra behandlingen. Först placeras implantatet i käkbenet under lokalbedövning eller narkos för att minimera obehag. Sedan behöver implantatet läka och integreras med käkbenet. Detta kan ta mellan tre till sex månader. Efter att implantatet har läkt kan en temporär krona placeras på toppen för att fylla ut utrymmet. Därefter tar tandläkaren avtryck för att skapa en permanent krona som kommer att fästas på implantatet. Kronan kan vara tillverkad av olika material som keramik eller porslin för att matcha dina befintliga tänder och ge ett naturligt utseende.

Kostnader för tandimplantat

Priset för tandimplantat kan variera beroende på olika faktorer, exempelvis hur många tänder som behöver ersättas och vilken typ av implantat som används. Generellt kan tandimplantat vara dyrare än andra alternativ för att ersätta saknade tänder, men de kan vara en långsiktig investering i din tandhälsa. För att få en uppfattning om kostnaderna för tandimplantat kan du boka en konsultation med din tandläkare. Det är viktigt att följa tandläkarens råd och instruktioner för att få en lyckad behandling och ett hållbart resultat. Med rätt vård och regelbundna kontroller kan tandimplantaten hålla i många år, och ge en ökad livskvalitet genom att återställa tuggfunktionen och skapa ett naturligt utseende.

Fler nyheter