Tandhygienist – förebyggande tandhälsa

11 mars 2024 Veronica Urena

editorial

En tandhygienist är en öppning på tandvårdens bredd och har kommit att bli en allt viktigare aktör på tandvårdsmarknaden. Genom att erbjuda förebyggande tandvård och hjälpa till med att bibehålla en god tandhälsa, spelar tandhygienisten en avgörande roll för att minska risken för tandproblem och förbättra det allmänna välbefinnandet hos sina patienter.

Vad gör en tandhygienist?

En tandhygienist arbetar med att ge råd, behandla och förebygga problem med tänder och munhälsa. Huvuduppgiften för en tandhygienist är att utföra professionell tandrengöring och att undervisa patienter i hur man bibehåller en god tandhälsa i vardagen. Under en tandrengöring utför tandhygienisten en noggrann undersökning av tänderna för att identifiera plack, tandsten och andra oralhälsoproblem.

En tandhygienist har även befogenhet att ta röntgenbilder och bedöma om det finns behov av ytterligare behandling. Utöver detta kan de också utföra förebyggande behandlingar, såsom fluorbehandlingar och behandlingar för att minska känslighet i tänderna. De kan ge råd om kost och livsstil som kan påverka tandhälsan, samt instruera om korrekt tandborstning och användning av tandtråd.

tandhygienist

Fördelar med att besöka en tandhygienist

Att regelbundet besöka en tandhygienist kan ha flera fördelar. För det första kan en tandhygienist identifiera tandproblem och oralhälsofrågor innan de blir allvarliga. Genom att upptäcka och behandla problem i ett tidigt skede kan man undvika mer omfattande tandbehandlingar och eventuella komplikationer som kan uppstå.

Tandhygienisten kan också hjälpa till att förebygga tandlossning och paradontit genom att regelbundet utföra tandrengöring och skrapa bort plack och tandsten. Dessa åtgärder kan också minska risken för karies och hål i tänderna. Att följa tandhygienistens råd om kost och munvård kan också bidra till att upprätthålla en god tandhälsa och undvika tandproblem i framtiden.

Boka tid hos tandhygienisten

Om du vill boka tid hos en tandhygienist kan du vända dig till din lokala tandläkarklinik. De flesta tandläkarkliniker erbjuder numera tandhygienisttjänster och kan erbjuda expertvård och vägledning på området. Det rekommenderas att man besöker en tandhygienist minst en gång om året, eller oftare om man har specifika tandhälsofrågor eller problem.

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att tandhygienisten är en viktig del av tandvårdsteamet och kan hjälpa till att förbättra och bibehålla en god tandhälsa. Genom att boka tid hos en tandhygienist kan man ta ett stort steg mot en stark och frisk mun.

För mer information om tandvård och för att boka tid hos en tandhygienist, besök gärna de olika klinikerna för att se vad de har att erbjuda. 

Fler nyheter